5 Jenis Dugaan Dari Allah Untuk Menghapvskan D0sa-D0sa Manusia

Loading...

Dalam hidupnya, manusia tidak pernah luput dari kesusahan. Tidak selamanya hal-hal yang menyenangkan akan terus berlaku dalam kehidupan manusia. Sebab ada kalanya manusia perlu merasakan hal-hal yang tidak menyenangkan dalam hidupnya sebagai pembelajaran.

Bahkan para Nabi pun diuji dengan berbagai macam cobaan. Dari banyaknya kesusahan yang diberikan oleh Allah SWT, terdapat 5 jenis ujian yang boleh menghapvskan do sa-do sa yang dilakukan manusia.

Apa 5 jenis Dugaan tersebut?

Rasulullah SAW bersabda “Tidak akan menimpa muslim sa kit, keletihan, kebimbangan, gang guan, kesedihan dan duka hingga duri yang mengenai dirinya. Kecuali Allah SWT akan menghapvskan do sa-do sanya. “

Berikut ini 5 kesusahan yang diberikan oleh Allah SWT untuk menghapuskan do sa manusia:

1. Keletihan

Keletihan adalah kesusahan yang pertama yang akan diberikan oleh Allah SWT. Keletihan ini biasanya terjadi pada seseorang yang bekerja tanpa berehat. Dia akan merasakan keletihan yang berat. Kerana merasa lelah, dia sukar untuk melakukan aktiviti yang lain.

Tetapi percayalah bahawa Allah SWT akan menghapvskan do sa-do sanya yang telah lalu jika seorang hamba dapat mengatasi keletihan yang dihadapinya. Setiap keringat yang dikeluarkan akan bernilai ibadah bagi Allah SWT.

2. Sak1t

Kesusahan lain iaitu merasakan sa kit. Setiap manusia pasti pernah merasakan sa kit dalam hidupnya walaupun hanya sekali. Rasa sa kit yang dianugerahkan oleh Allah SWT terasa amat menyek sa.

Nabi shallallahu ‘alihi wa sallam bersabda, “Setiap muslim yang terkena musi bah penya kit atau yang lain, pasti akan hapvskan kesalahannya, sebagaimana pohon menggugurkan daun-daunnya” (HR. Al-Bukhari no. 5661 dan Muslim no. 651)

Dalam hadis yang lain, Nabi

shallallahu ‘alihi wa sallam bersabda, “Tidaklah seorang muslim tertusuk duri atau sesuatu perkara yang lebih berat dari itu melainkan diangkat darjatnya dan dihapvskan do sanya kerananya.” (HR. Muslim no. 2572)

Bergembiralah saudaraku, bagaimana tidak, hanya kerana sak1t tertusuk duri saja do sa-do sa kita terhapvs. Kerana boleh jadi dengan penyak1t ini kita akan bersih dari do sa bahkan tidak mempunyai do sa sama sekali, kita tidak punya timbangan do sa, kita menjadi suci sebagaimana anak yang baru lahir.

Rasulullah SAW juga bersabda, “Cubaan akan sentiasa menimpa seorang mukmin dan mukminah, baik pada dirinya, pada anaknya atau pada hartanya, sehingga ia bertemu dengan Allah tanpa do sa sedikitpun.” (HR. Ahmad)

Hadits ini sangat sesuai bagi orang yang mempunyai penyak1t kr0nik yang tidak boleh diharapkan kesembuhannya dan vonis doktor mengatakan umurnya tinggal hitungan minggu, hari bahkan jam. Ia bimbang penyak1t ini menjadi sebab kem4tiannya. Hendaknya ia bergembira, kerana boleh jadi ia menghadap Allah suci tanpa do sa. Ertinya syurga telah menunggunya.

Jadi bersabarlah dan jangan mengeluh dengan penya kit yang diberikan Allah, kerana sa kit adalah ujian dan do sa-do sa kita akan digugurkan olehNya. Kerana itu, tetap tabah ketika sa kit dan terus mencari penawarnya.

3. Kebimbangan

Kesusahan selanjutnya adalah rasa bimbang. Kebimbangan tersebut perlu diatasi dengan baik. Jika tidak, akibatnya fatal. Serahkanlah semua urusan kepada Allah SWT. Sebagai manusia, kita perlu berusaha dan berdoa. Hasilnya biarlah Allah SWT yang menetapkan. Jadi, hati manusia menjadi lebih tenang kerana segala yang diberikan oleh Allah SWT adalah yang terbaik.

4. Ganggvan

Kesusahan yang diberikan oleh Allah SWT lain iaitu muncul ganggvan-ganggvan dalam kehidupan. Ganggvan ini boleh datang dari pelbagai sisi. Di saat kita melakukan perkara yang baik, ada saja ganggvan yang menghalang. Jika kita boleh yakin dan bersabar, do sa-do sa kita akan gugur.

5. Kesedihan

Setiap manusia tentunya mendambakan kehidupan yang menyenangkan, penuh ketenangan, ketenteraman dan kebahagiaan. Tidak ada satu orang manusia pun yang ingin merasakan kesusahan di dalam hidupnya.

Tetapi mustahil hidup manusia penuh dengan kesenangan. Dan Allah SWT memberikan kesedihan kepada manusia untuk menghapuskan do sa-do sanya yang telah lalu. Jika kesedihan ini ditangani dengan bijak dan kesabaran maka do sa-do sa kita akan diampuni oleh Allah SWT.

Loading...

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Islam syurgaku

(Visited 100 times, 2 visits today)

Reply