Ooohh, Rupanya Ini Punca Sebenar Sultan Nazrin Jalankan Tugas Yang Di Pertuan Agong..

Rupanya ini punca sebenar Sultan Nazrin jalankan tugas Yang di Pertuan Agong. Netizen: “Kami di Singapura memang hormat Sultan yg berpelajaran..bagus beiau sahaja yg mengetuai semua Raja2 yg lain.. terbaik.” Anda boleh scroll ke bawah tonton video terus, untuk mengetahui info yang lebih lanjut dan lengkap.

Sultan Perak, Sultan Nazrin Shah, akan melaksanakan fungsi Yang di-Pertuan Agong dari hari ini hingga 31 Disember. Sultan Nazrin Shah, yang merupakan Timbalan Yang di-Pertuan Agong, akan melaksanakan fungsi tersebut jika tidak ada Yang di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V, yang akan berehat berikutan rawatan dalam tempoh itu. Perkara 33 Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan Timbalan Yang di-Pertuan Agong untuk melaksanakan kewajipan Yang di-Pertuan Agong tanpa kehadiran Yang Mulia.

Sultan Nazrin Shah menandatangani surat perisytiharan mengenai menjalankan fungsi Yang di-Pertuan Agong di Istana Hinggap Perak. Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sebelum ini telah membaca instrumen deklarasi. Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Ketua Setiausaha Negara Datuk Seri Ismail Bakar dan Ketua Hakim Negara Tan Sri Richard Malanjum turut hadir. Sementara itu, Penguasa Rumah Tangga Diraja untuk Istana Negara, Datuk Pengurus Bijaya Diraja Datuk Wan Ahmad Dahlan Ab Aziz secara rasmi mengumumkan bahawa Sultan Muhammad V sedang berehat berikutan rawatan.

“Selaras dengan Artikel 33 Perlembagaan Persekutuan, Yang di-Pertuan Agong akan melaksanakan fungsi-fungsi Yang di-Pertuan Agong, Duli Yang Maha Mulia, Seri Sultan Nazrin Muizuddin Shah Ibni Almarhum Sultan Azlan Muhibbuddin Shah Al-Maghfur-Lah, Agong semasa ketiadaan Baginda (Sultan Muhammad V), ” katanya dalam satu kenyataan.

Reply